گروه اقتصاد کلان پایگاه خبری تحلیلی رادار اقتصاد مسعود دانشمند عضو اتاق بازرگانی و فعال اقتصادی در گفت و گو با رادار اقتصاد تحلیل خود را درباره پیش بینی بانک جهانی از میزان رشد اقتصاد ایران در سال ۲۰۲۳ ارائه داد و در این باره گفت: قبل از اینکه صحت پیش بینی بانک جهانی درباره رشد اقتصاد ایران را در سال ۲۰۲۳ بررسی کنیم باید به این موضوع بپردازیم که بانک جهانی بر اساس چه مولفه هایی معتقد به رشد اقتصادی ایران است چرا که بررسی رشد اقتصاد ایران با ارزهای چندنرخی و تولید ناخالص داخلی بر مبنای دلار ۵۰ هزار تومانی یا بر مبنای دلار ۲۸ هزار تومانی بسیار متفاوت می شود.
وی در این باره افزود: به عنوان مثال اگر تولید ناخالص داخلی را با ارز ۲۸ هزار تومانی یا با دلار با نرخ بازار آزاد حساب کنیم رقمها بسیار متفاوت میشود،بنابراین باید ببینیم کدام نرخ ها به عنوان مبنا حساب شده وقتی همه نمی توانند به ارز دولتی دسترسی داشته باشند.
مسعود دانشمند خاطر نشان کرد: پس در وهله اول پایه و محاسبه اعدادی که رشد اقتصادی ایران را عنوان می کنند مهم است که چگونه به دست آمده،ضمن اینکه رشد اقتصادی بر مبنای عملکرد بخش خصوصی بوده یا درآمد زایی از فروش نفت.
وی در این باره تصریح نمود: پس پاسخ به این سوال تعیین کننده است که آیا رشد اقتصادی ایران بر مبنای تولید ناخالص داخلی صورت گرفته یا خیر، چون وقتی رشد ناخالص داخلی را به عنوان معیار رشد اقتصادی در نظر بگیریم بابت تولید هر یک دلار در کشور از طریق تولید می توانیم به خود ببالیم که در مسیر رشد قرار گرفته ایم، چرا که مشخص می شود در برابر هر ۱ دلاری که از طریق تولید ایجاد شده چقدر کار صورت گرفته است.
وی در ادامه بحث یادآور شد: اما با فروش نفتی که سال گذشته ۶۰ دلار بوده امروز ۹۰ دلار محاسبه می شود عملا رشد اقتصادی نداشته ایم، یعنی پول از طریق چاه نفت کسب شده نه تولید، بنابراین تولید ناخالص داخلی ما بر مبنای دلار واقعی نیست به همین خاطر نمی توان به آمار ارائه شده از سوی بانک جهانی اعتماد کرد چرا که وقتی پیش بینی های جهانی قابل اعتماد است که براساس کار و تولید باشد نه دلارهای نفتی.
وی در این باره بیان داشت: یک دلاری که از طریق فروش فرش و کالای غیر نفتی کسب می شود یعنی عده ای آدم مشغول کار و تولید بوده اند پس پیش بینی رشد اقتصادی بانک جهانی دستاوردی برای دولت نیست که این موضوع و روند را به عملکرد مطلوب خود نسبت دهد.
وی در ادامه بحث بیان داشت: زمانی پیش بینی و بررسی عملکرد اقتصاد ایران توسط بانک جهانی قابل اعتماد است که اقتصاد بدون نفت بررسی شود یعنی بدون نفت بر مبنای میزان صادرات غیر نفتی رشد اقتصاد ایران محاسبه شود؛ در حالی که اینک بخشی از ۵۳ میلیارد دلار صادرات غیر نفتی ما پتروشیمی و میعانات است که با حذف این موارد صادرات غیر نفتی ما ۳۰ میلیارد دلار است، پس ورشکسته هستیم نه رشد یافته!
مسعود دانشمند عضو اتاق بازرگانی در پایان گفت و گو تصریح نمود: وقتی نزدیک ۶۰ میلیارد دلار واردات داریم و ۳۰ میلیارد دلار صادرات، یعنی مشکل داریم چون از درآمدهای نفتی برای واردات مواد غذایی و سایر نیازها استفاده می کنیم در حالی که درآمد نفتی باید صرف توسعه عمرانی و پشتوانه مالی برای آیندگان این سرزمین باشد.
نظر شما